/

Kako Ustanoviti Podjetje

Kako Ustanoviti Podjetje

VODIČ ZA MLADINO IN BODOČE PODJETNIKE

Podjetništvo predstavlja navdušujočo priložnost za mlade, študente in iskalce zaposlitve, ki želijo svoje ideje in način dela preliti v lastno poslovno pot. Kljub temu, podjetništvo prinaša tudi številne izzive, vključno z obilico trdega dela, neprestanim investiranjem, težavnimi odločitvami, ter potrebo po večji fleksibilnosti in prilagodljivosti.


Izbira pravnih oblik podjetja

V slovenskem ekosistemu je dve najpogostejši obliki poslovanja družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) in samostojni podjetnik (s.p.). D.o.o. je primeren za tiste, ki imajo v mislih poslovanje z večjim začetnim vložkom (minimalno 7.500€) in pričakujejo visoke dobičke, saj lastniki ne odgovarjajo z osebnim premoženjem. Po drugi strani, ustanovitev s.p. ne zahteva osnovnega kapitala, vendar pa podjetnik odgovarja z vsem svojim premoženjem. Za študente in tiste, ki so že zaposleni, pa obstaja možnost ustanovitve popoldanskega s.p., ki ponuja več finančne prožnosti.

Poleg teh dveh pogostih oblik poznamo tudi družbo z neomejeno odgovornostjo (d.n.o.), delniško družbo (d.d.), kot tudi manj pogoste oblike, kot so komanditna družba (k.d.), komanditna delniška družba (k.d.d.) in tiha družba (t.d.).

Postopki ustanovitve podjetja

Odprtje samostojnega podjetnika (s.p.) je postopek, ki je zaradi svoje hitrosti in enostavnosti zelo privlačen za bodoče podjetnike. Ta postopek se lahko izvede preko VEM točk (Vse na Enem Mestu), ki so razširjene po vsej Sloveniji, ali pa celo preko spleta, kar omogoča ustanovitev podjetja iz udobja lastnega doma. Za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) pa je potrebno nekoliko več korakov. Najprej je treba zbrati osnovni kapital, ki je predpisana minimalna vrednost za začetek poslovanja. Potem je potrebno skleniti družbeno pogodbo, ki ureja medsebojne odnose med ustanovitelji in pravila poslovanja družbe. Nazadnje, družbo je treba vpisati v sodni register, da postane pravno priznana. V nekaterih primerih, predvsem pri enoosebnem d.o.o., kjer je ustanovitelj in edini družbenik ista oseba, je možna tudi spletna ustanovitev podjetja, kar še dodatno poenostavi in pospeši celoten proces.

Računovodstvo in DDV

Vsako podjetje v Sloveniji, ne glede na njegovo velikost ali industrijo, se mora držati pravil vodenja poslovnih knjig. To pomeni, da morajo lastniki podjetij izbirati med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom, kar je odvisno od obsega in specifike njihovega poslovanja. Pomembna prelomnica za vsako podjetje je, ko v zadnjih 12 mesecih preseže prag 50.000€ prometa. Takrat postane zavezanec za DDV (davek na dodano vrednost), kar prinaša dodatne obveznosti, a hkrati tudi možnosti za davčne olajšave in optimizacijo. Ta zahteva zahteva natančno spremljanje in analizo finančnega poslovanja podjetja, kar je ključnega pomena za uspešno in zakonito poslovanje, kot tudi za izkoriščanje potencialnih davčnih ugodnosti.

Finance, tablet and hands writing in a notebook during a meeting with team working in collaboration.

Poleg tega, da mora vsako podjetje skrbeti za svoje finančno poslovanje in spoštovati zakonodajo, je pomembno, da se vključi tudi v širšo poslovno skupnost. To pomeni sodelovanje z drugimi podjetji, mreženje in izmenjavo znanja ter izkušenj. Mladi podjetniki se lahko povežejo tudi preko različnih mladinskih organizacij ali start-up skupnosti, kjer lahko najdejo mentorje, potencialne partnerje ali investitorje. Sodelovanje in izmenjava idej z drugimi podjetniki lahko prinese tudi nove poslovne priložnosti in pomaga pri širjenju poslovanja na mednarodni ravni. Zato je poleg ustanovitve podjetja, ki je le prvi korak, pomembno tudi nenehno učenje, mreženje in razvijanje poslovnih veščin.


Ključnega pomena je, da mladi podjetniki razumejo, da podjetništvo ni le o dosežkih in finančnem uspehu, ampak tudi o potovanju, izkušnjah in osebni rasti. S pozitivnim pristopom, voljo do učenja in prilagodljivostjo lahko premagajo izzive in izkoristijo priložnosti, ki jih prinaša dinamičen svet podjetništva. Na tem potovanju je ključno, da nikoli ne izgubijo izpred oči svoje vizije in vrednot, saj so to temelji, na katerih bodo gradili svojo poslovno uspešnost in osebno izpolnitev.

Sorodni članki

S prijavo na naše novice poskrbiš, da boš na tekočem z našimi dogodki in tečaji. Ne skrbi, maili prihajajo enkrat mesečno in so polni zanimivosti iz inženirskega sveta.
© 2023 Inženir.si. All right reserved.
Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.