/

Najpogostejše napake na razgovoru za službo

Najpogostejše napake na razgovoru za službo

Razgovor za službo je prvi vtis, ki ga pustite pri novemu delodajalcu. To je vaša priložnost, da pokažete svoja znanja, izkušnje in kvalifikacije, ki so relevantne za položaj, na katerega ste se prijavili, ko ste prvič videli zaposlitveni oglas. Ob poznavanju pravilnega vedenja lahko povečate možnosti zaposlitve in svojega novega šefa navdušite.


Da se napakam na razgovoru za službo izognete, morate biti z njimi dobro seznanjeni. Tako se lahko na intervju boljše pripravite, obnašate bolj profesionalno in potencialno napako spremenite v priložnost, da se delodajalcu pokažete kot samozavesten in usposobljen kandidat.

Prezgoden ali prepozen prihod

Zelo pomembno je, da na razgovor pridete točno ali rahlo zgodaj, največ 10 do 15 minut in tako date delodajalcu možnost, da konča svoje delo in se pripravi na pogovor z vami. Točen prihod je pokazatelj, da ste točni in da cenite njihov čas.

Neprimerna oblačila

Na razgovoru za novo delovno mesto morate izgledati profesionalno, tudi če v podjetju generalno velja “casual dress code”. Formalna poslovna obleka delodajalcu pokaže, da ste resni in imate občutek za profesionalnost. Vedno pridite samozavestni in pripravljeni z dobro izbrano obleko.

Uporaba telefona

Namesto, da v čakalnici brskate po telefonu raje še enkrat preberite svoj življenjepis in se dobro pripravite na razgovor. Pred začetkom se prepričajte, da je telefon popolnoma izključen. Tako boste med razgovorom ostali zbrani in brez motenj.

Informiranje podjetju

Ko vas delodajalec kontaktira v čim krajšem času o podjetju izvedite čim več. Ugotovite kdo so njihove stranke, v čem se specializirajo in kakšen je njihov način dela. Bodite pripravljeni na pogovor o specifičnih projektih, ki so navedeni na njihovi spletni strani. Pripravite se tudi na vprašanje “Kaj vas pri našem podjetju najbolj zanima?”

Zbranost

Na dan razgovora bodite dobro naspani in zjutraj imejte hranilen obrok. Na razgovoru za službo je zelo pomembno, da se prikažete sveži in zbrani. Poslušajte, kaj vam delodajalec pove in sproti pripravljajte vprašanja za njih. Potrudite se biti zares entuziastični glede delovnega mesta. Z aktivnim poslušanjem pokažite, da vas res zanima, kar vam delodajalec razlaga.

Negotovost o lastnem življenjepisu

Pred razgovorom se dobro seznanite s svojim življenjepisom. Obvezno je, da veste podatke o svojih preteklih delovnih mestih, zadolžitvah in pomembne datume. Kopijo življenjepisa prinesite v mapi, ki izgleda profesionalno, da ga lahko berete, medtem ko čakate na razgovor.

Ne govorite preveč

Ko odgovarjate na zastavljena vprašanja se držite bistva in ne bodite predolgi, saj boste tako izgubili poslušalčevo pozornost. Izogibajte se govora o svojem zasebnem življenju in ohranjajte pogovor profesionalen. Besedo dajte tudi sogovorniku in ob poslušanju uporabljajte neverbalne načine komunikacije, kot kimanje in očesni kontakt, da  jim date vedeti, da jih poslušate.

Govor o preteklih delodajalcih

Namesto blatenja o preteklih delodajalcih, delite znanje in izkušnje iz prejšnjih delovnih mest. Če prejmete vprašanje kot “Ali ste se v preteklosti soočili s težavnim sodelavcem” ali “Kako se soočate z nestrinjanji?” poskusite najti način, kako na vprašanje odgovoriti pozitivno. Tako sogovorniku pokažete, da ste sposobni mirno reševati konflikte na delovnem mestu.

Postavljanje vprašanj

Ob koncu razgovora je običajno čas za vaša vprašanja, ki si jih pripravite že pred razgovorom. Oblikujte jih tako, da odgovora nanje ni moč najti na spletu, saj tako pokažete, da ste naredili svojo raziskavo in se na razgovor pripravili. Vprašanja morajo tudi zajemati teme, ki med razgovorom niso bile pokrite, saj drugače pokažete, da med pogovorom niste pozorno poslušali. 

“Follow up”

Po opravljenem razgovoru delodajalcu pošljite mail ali čitljivo napisano pismo. Zahvalite se jim za njihov čas in izrazite svoje zanimanje za delovno mesto. V sporočilu navedite, zakaj se veselite nove vloge, vključite pa tudi nekaj kar ste ugotovili med razgovorom, da pokažete da ste bili pozorni.

Sorodni članki

S prijavo na naše novice poskrbiš, da boš na tekočem z našimi dogodki in tečaji. Ne skrbi, maili prihajajo enkrat mesečno in so polni zanimivosti iz inženirskega sveta.
© 2023 Inženir.si. All right reserved.
Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.